Monday, December 12, 2011

Derma Darah :D

Hehehe, aritu derma darah, agak2 dalam 350 pint.
 Darah aku jenis O.
Kalau nk derma, berat mesti cukup, haemoglobin pun mesti cukop.
Pastu nnti die cek tekanan darah, nadi dengan suhu badan. 
Nak tgk oke ke tak utk menderma. Then baru boleh menderma. :)
Ok, mule2, die cucuk ubat tahan sakit. Ubat tu bagi kebas kat tmpat nk masuk jarum tu.


Pastu, baru die masukkan jarum utk keluarkan darah.
 Jarum tu cucuk kat urat vena. Jarum tu besar supaya cepat darah leh kuar.
Pastu darah pun mencurah-curah ke ladang gandum. haha x la. darah pun mule penuh kat beg darah tu.
Mule2 mse cucuk ubat kebas sakit sikit mcm kene ggt semut,,
pastu ok je.. Sape kate derma darah sakit? x sakit pun.. :)


Kalau nurse tu pandai cucuk, lepas derma ok la tgn tu.. takde lebam2, sakit., etc..


Mcam tgn aku :




Bes tau derma darah. Kawan2 yg lain pun join sebab time tu org nurse tu dtg kat kolej
so ramai2 la menderma.. :)
Tapi ade jugak org kate kalau derma darah x baik utk kesihatan. ntah le.. 
Tak tau la sejauh mane kebenarannye. eleh~! 
Hehehe, lepas derma terus jadi energetic. Boleh basuh baju, kemas almari,
Joging pun iye.. 
Kesimpulannye, marilah kite derma darah ramai2,, t dapat bantu org yg memerlukan darah  :)


Saat2 menderma darah :

Nervous coz first time derma darah~



Yg kat tgn tu buku rekod menderma. Kaler merah. Comel. bukunye. :)

Ketua kelas bagi sokongan. Woot woot!

Tu die darah aku... x byk pun, satu beg je.


 Kawan pun derma darah.
Nama die Yaya :)





Saturday, August 27, 2011

Da balik Hometown! Weeee!

Akhirnya penantian nak balik kampung berakhir juga.. huhu terharu sangat2.
Arini 27/8/2011 pukul 4.30 pm smpai ke kampung halaman.waaa kampung gitu.. x la, taman je.. kampung xde.. sume da bernomad.. opah tinggal ngan makcik.. so da x de kampung.
ok,, hari ni betolak dari melaka kul 9.30 am smpai kul 4.30 pm.. lama x? LAMA GILEE!!! 7 jam.
Traffic jam kot.. harini jugak time nak balik kampung la ade beberape musibah terjadi.


1. kain x sempat kering,, so sidai je la kat ampaian. balik hostel sure kene denda. adoyai.. nak buat mcm mane da hari2 hujan.


2. punye la nk rushing nk kejar teksi, aku belari la nak turun g dining sbb nk sign buku balik kampung.. belari punya lari, gedebukk jatuh mcm nangka busuk. jatuh teduduk pulak tu. SAKITT!! lantai licin baru lepas kene mop ngan cleaner.. =.=" haish...


3. Lepas tu nk g la ke teksi,, jalan2 tuppp seliper putus.. haishhhh... nsib baek seliper.. td punye la rushing sampai x sempat nak pkai kasut. pakai seliper je.


4. da naik bas,, tudung belum setting leklok lagi.. bile da setting pin tudung pulak hilang... memang serabai..


Penat oooo.... smpai rumah terus solat pastu landing atas katil.. kul 6 lebih jap g nak tolong mama masak pulak. First time bebuke kat rumah taun ni. huhu.. mak masak sotong masak merah, ikan sweet sour, sup un masak lemak :D sedap2... nak makan banyak2!!!! ok la.. nanti aku cite lagi. Selamat Berbuke Kawan2. :D

Sunday, July 31, 2011

Puase datang LAGI!!!! :)

Menjelang Hari Raya berakhirnya puasa..lalallala~
hahaha.. belum puase da nak raye.. sengal je. ;P
OK, td ' ATOK' da umumkan esok puase,, hehe...
Nak tau sape atok tu?
Ala, korang mesti tertanyaa2 sape atok tu.. hehe.. ni ha atok tu..




Engku Tan Sri Ibrahim Engku Ngah, 79 tahun, Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja yang telah berkhidmat selama 22 tahun. Mula menjawat jawatan itu pada 1 Januari 1989 menggantikan Datuk Ahmad Zainal Abidin Muhammad Yusof. Bersara secara rasmi pada 7 Januari 2011


          So, kite sume kene la sedia dr segi fizikal n mental utk menghadapi puase ini..
Sebenarnye bes ape puase.Banyak Kebaikan2.. 
Nak tau ape kebaikkannye ? hehe..Bacela kat bawah tu :


1.  Dapat awet muda n panjang usia
2.  Solat tarawih memetabolismekan makanan ( bile semayang kan ke kite rokok, sujud, 
so satu badan bergerak.
3.  Mendisiplinkan diri agar berhenti merokok
4.  Buang toksik dalam badan
5.  Dapat segarkan mental n fizikal
6.  Dapat kurangkan risiko penyakit jantung
7.  Dapat kurangkan Berat BADAN :D



Hehehe,, byk lagi kebaikan. tp malas nk taip.. :D
tu je la..
KOrang jangan ponteng2 puase.. Dosa! :D
 So, kat cni, sya nk ucapkan 
SELAMAT MENYAMBUT RAMADHAN AL-MUBARAK!
SELAMAT BERPUASA KAWAN-KAWAN  <3



Friday, June 24, 2011

Teluk Intan a.k.a Diamond Bay


 Teluk Intan :)

Hola friends~!
Korang wat pe je tu? hehe
K, arini nk cite pasal teluk intan pulak.
Aritu da cite pasal unisel, batu gajah, KKMEL n skang teluk intan!
Aku x tau nape tp family aku selalu berpindah-randah.. haha
Time aku form 4 aku pindah teluk intan. ikut daddy pindah coz die naik pangkat.
So,, kene pindah.. Kat sana aku tinggal kt Taman Intan Mas. xde emas pun, eleyh~! :D
Pastu, aku sekolah kat SMCTI --> Sekolah Menengah Convent Teluk Intan. 


Bes gak, duk teluk intan. :) dapat tmbah kawan, n tenang je duk sini.
Aku dapat kwn2 baru. Nama diorg Jamila, Farah Fatin, Umi, Rufaida, Seri, Hazwani, Haziqah n ramai lagi la! Diorg sporting gile. best kwn ngan dorg. :)
Kitorg g tusyen same2, g beraya same2..
Aaaaa, seronok bile teringat kenangan dulu..
Da lama x jumpe diorg. da 2 taun lebih da..
Nak g teluk intan x de transport.. terpakse la tgk diorg dr jauh.. hmmm..
Tp x pe! satu hari t aku pasti akan lawat dorg sume! ;)
K, dear my teluk intan friends, i miss u'll n hope we'll meet again.
Aku x kan lupekan kenangan hidup kat Teluk Intan..




Muke innocent gile time ni! haha


Comel~!




Umi ngan Atin :)


Jamila Mat,, Gangster Teluk Intan :D



Sorry guys, gambar x byk~ huu,, da hilang coz lappy kene virus dulu.. :)



KKMEL My Future :)



KKMEL --> Kolej Kejururawatan Melaka
Waaa, rupe2 nye aku da masuk sem 2 da weyh!
Cepat betul 1 sem berlalu.
Mas mule2 masuk dulu rase x suke sgt tmpat tu, Rase lama sgt nk habis sem 1..
Skang da suke da :) 
Terutama bile ade kwn2 n senior2 yg best! :)
Lecturers pun best jugak ,,
Kitorg sume da mcm satu kuarga da..
 Thanx 2 my frenzz, aku dpt lalui hari2 aku kat kolej tu dgn ceria & gembira! :)


LOVE U GUYS :)


My Beloved Frenz :)


Time ni aku x de~


Dalam Kelas
p.s: tu bukan mayat idup k,, :D


Sofiah n Me :)

Sem 2 da pindah hostel.. Tinggal kat peringgit pulak...
Nanti mesti rindu jiran2 sebelah.. 
Fariha, Ucop, n Mok :'(
rindu nk lepak bilik korang!
Tapiiiiiiiiiiii........
Org yg paling aku rindu nnti mesti Kak Tihah..
Senior + kakak angkat aku :)
Haha, best duduk ngan die. 
Kdg2 mmg la die suke tegur aku..
Tapi,, aku terima teguran die. 
Aku tau aku x perfect. Aku selalu x kemas bilik n sebagainye..
So, aku amik teguran die dari sudut positif :)
Although sumtimes terase jugak tp,, im glad she did it. 
To kak Tihah, i love u very much n thanx 4 being my roommate.
Sorry kalau kite ade bg akak terasa hati ke ape k.
Nak tgk gmbr kak tihah x? heee tu kat bwh tu :)


Ni la Kak Tihah 

Comel gitu :)



Walaupun kite sume berjauhan, berpisah, tp korang still ade kat hati aku k. :)

Miss Batu Gajah :')

Batu Gajah :)


Ok, da 6 bulan nk masuk 7 bulan da since aku pindah dr  Batu Gajah~ 
Rindu seyh kat kwn2 + cikgu2 kat sane.. Rindu sgt2..Hurmm..
Puan Kamisah, n cikgu2 lain still ade ke kat sane? ke da pindah skola?
Da lost contact ngan cikgu2.. huu.
SMK St. Bernadette's Convent pun aku rindu nk lawat. Haish~

Agak2 ninie, bainun, ain, hani, haziqah, n kwan2 yg lain mcm mane eh?? Sihat ke?
Kalau diorg rajin o9 cm SHUHADA n Aisyah ( kdg2) x pe jugak.. leh tau pekembangan dorang..
Kumpulan fo9 pun ckit je yg o9. . Dak2 india + cine lagi la. ntah ke mane peginye..
X dgr lgsung kabar berite. Tp, asalkan dorg sihat, n gembira, aku pun happy :)
Hopefully t dapat wat reunion. Dapat kumpul balik tgk kejayaan masing2~
Tp, bilenye aku nk dtg bt gajah? humm..
OK! da tau. raye t nk raye kat sana la! :D 
Besnye. nk bwk kete. harap2 parents bg. 
So,, kwn2 batu gajah, tunggu an nur datang!!! Weeehooo !
Ok, azam baru utk pertengahan taun ni ialah, AKU NK LAWAT SUME KWN AKU!!
X kire kat teluk intan ke batu gajah ke @ perak.. nk jumpe gak dorg! :)
k, Batu Gajahlians,, im coming! :)


LOVE U GUYS :)

5 Science 1 Class of 2009


Jamuan Akhir Taun


Kawan2 ~!


Comel yg tengah2 tu haha~!

Rindu x 1000000000 !!

Oishhhhh,, RINDU GILE kat Unisel + Kota Puteri !!!!!!
Rindu nak pegi Chancellery, Library, Dewan Biru, P.P,, haissshhhh~
Hmm, mesti ade perubahan kan kat sane.. 
Rindu nk masok kelas 1 A + 2 A huhuh..
Miss Kala, Mr. Soo, Miss Dasheela agak2 cmne la kan.. Harap2 dorg sihat sentosa :)
Rindu nk jumpe lecturers, kawan2 kelas, dak2 kelas lain ....
N paling rindu nak jumpe my old housemates !
Kalau dbagi lagi sekali peluang, nak sgt study balik kat Unisel.. 
Nak housemate yang same jugak!
Eventhough kitorg ade yg x sebulu, aku still syg diorg..
For me, the past is the past. Malas nk ungkit cerita dulu. 
Bia kite sume start again our friendship... :)

My Sweet Housemates 
Back row ( left ) = Kak izzati, Hani, Nisha, Lyn, Ell, Dila n Hana
   Front row ( left ) = Niena, An Nur (Me), n Farah

    P.S : Emmylea n Shaz x de.. dorg g mane tah.. haish ~
                                                     
Rase cm x pecaye,,, pejam celik - pejam celik, kitorag sume da separate.. hmm
Mule2 Kak Ti ngan Hani,, pastu Emy..
Pastu giliran aku pulak pegi~
Tp, 2 la lumrah dunia.. X de yg kekal.. :')
Before aku pegi, ex-housmates + kawan2 kat unisel ade wat video tuk aku..
Terharu gile.. Touching ouh.. Aku selalu tgk kalau aku rindu.. Nak tgk video tu ?Tu kat bwh tu :)




Video Perpisahan Yg Paling Best bg Aku 

video
Sweet Sgt2..  Thanx to Lyn n the crew :)


My Memories :

KELAS 1 A 

Back row ( left ) : Lala, Shaz, Shieqa, Hema, Camelia, Endaraha, Priyanka, Sivashankari, Fateen, Izzan, Tash
MIddle row ( left ) : Dayu, Wei Ling, Mastura, Joy, Bobby, Pjoe, Rizal, Nazrin, Lee, Kak Ija, Reena, Nisha, Kaka
Front row ( left ) : Yuwanes, Rahimah, Izzah, Fatini, Grecilda, Amirah, Joyce, Shuhada, Nazhatul Nisha, Dila, Me
P.S : Muhd Kamil x de ~



I LOVE U ALL GUYS! THANX 4 BEING MY FRIEND,, U'LL WERE THE BEST CLASSMATES EVER! :)



Rumah Kat Kota Puteri

Lawa kan? Besa la gak.. Kat cni la kitorg stay time sem 1.. :)


Huhu, memories...
Hmm, k la.. tu je nak ckp. AKU RINDU KORANG SGT2!!!
Ni gmbar yg aku sempat letak kat blog ni.. 
Sorry, gmbar x teratur. susah oo nk susun gambo ni. Ce try, ce try.. 
X sume org ade kat gmbr2 ni, tp korang always ade kat hati AN NUR AHMAD NAZIRI 
Okay,, njoy !! :) Muahxx ,, ~!




 <3 As, Izzah, Miss Tini n Imah <3  
Time b4 masok exam~!





   
The indian gurls! So cute. 
Jalan2 g tesco :)
  
Hari pertama g kelas ~! 
Izzah n Dayu.. Comel gitu~!

Thursday, June 23, 2011

Thanx Guys!! :)



Aaaaaaa,, Hmmm..
Arini ari Khamis.. lagi 3 hari pastu ari Ahad~
Da kene balik kolej. Huuu. 
Boringnye kene balik sane, ceit ~!
Rase nk dok rumah smpai bile2 n x nak bgun dr tilam!
Anyways, arini aku tulis blog sj nak bgtau yg selama aku cuti ni, ade 2 org hamba Allah yg selalu 
teman aku hampir tiap2 malam smpai la pagi...
Thanx 2 Facebook, aku x mati kebosanan time cuti ni! :)
2 org tu ialah Mr. S + Ms. S ♥ 
Nak bg ucapan ckit la,, bole x? Hehe ( ngade2~ )



  Okay,, mule dengan MR. S   

MR. S

Heeeee, thanx Mr. S coz selalu teman kite. 
Walaupun kite kenal gitu2 je, tp selama kite cuti, kite x penah rase bosan.
Seronok dpt chit-chat dgn awak,,
Dapat tau byk bende especially pasal muzik.. 
B4 dis kite mmg x minat lgsung pasal lagu rock, but now,, kite da mule suke ckit2. ( tp ckit je la, eleyh ~!)
Haha, okay gudluck main shadow fight tu! Tp jgn la tinggi sgt level dr kite. x tekejar t.. 
K, lastly , i wanna say thanx n all the best 4 ur degree.
Wat leklok, mesti bolehnye!
Usaha tu kan tangge kejayaan! Yeah, Fighting!



 Utk Miss S pulak,, :) 

Shuhada Ismail ( haha, comel le tu ~! )

Thanx ar babe, ko selalu setia teman aku dr tgh malam smpai ke subuh!
Aku nk lawan tak tdo smpai 3 hari ngan ko tp, haha. x tercapai., 
ngantok sgt seyh~
We, harap2 b4 aku balik ahad ni kite dpt peluang jumpe.. 
Tp, ntah le bile.. t la, pape aku contact ko! haha.
Seb bek ade ko, kalau x, mmg aku jd gile main blog sorang2.
Ko la penyeri blog aku! jgn lupe tgk2 kan blog aku bile aku da x de nnti.
Haha, jgn selalu nk emo je.. Relax sudah..
Kalau ada kelas hari esoknye, jgn tdo lmbat, t bwk kete bhye.
kalau jadi pape, sape nk teman aku lagi. 
ok la.. Belaja rajin2, jg Fahme lelok. haha
Thanx lg sekali :D





Wednesday, June 22, 2011

MATHS!!



Haishhhhh...
A moment ago, my sister asked me on how to calculate areas, 
But,,, i forgot the formulas. So, i have to search 4 it on the internet.
Hmm, I used to be good in maths. 
but now? 
Am i getting stupid or what..
Later, I went to search 4 my old mathematic books..
 Ya la..so that i can learn it again to improve n maintain my mathematic skill.
haha, but the funny thing is, i dont know where i keep them.
Of course la,, it has been 2 years since i left my high school.
So, instead of looking for them, i made some researches on the internet.
After a few clicks n typing, i finally found it!
Hmm, what to study? Algorithms? Ratios? Lines or areas ?,, yeah definitely areas!

So, here it is.
The formulas for calculating areas :




Triangle
Area = ½ x b × h


      
Square

Area  = a x a
a = lenght of side 


Parallelogram

Area = b x h
b = base
h = height




Trapezium
AREA = 1/2 ( a + b ) x h
                                           
Circle
Area = πr2 
Circumference=2πrr = radius



                     



Tuesday, June 21, 2011

Mata Panda Hahah!

OK, hari ni 21 June, so semalam 20 Jun la. Kan3? Hehe
Dari semalam sampai saat ni, aku belum lagi tdo.. Waa, nk try la cipta rekod x tdo 3 hari.
Ni sume pengaruh SHUHADA ISMAIL la ni. Haha,,
Die tu burung hantu. X tdo 2 3 hari,, --> GILE.  heee :D
Hmm, mlm td ape yg buat aku terjage? Definitely bukan kopi coz aku x minum kopi.
K, mlm td aku ade la gak wat ckit aktiviti.. Haa ni aktiviti2 nye:

 ~ Makan ~
~ Chatting ~
~ Dgr lagu ~ 
~ Tgk Movie ~
~ Chatting lagi ~
 ~ Download movie ~
~ Stalk FB org,, hehe ~
~ Main Shadow Fight ( Kat FB ) ~ 

Haha, x de keje kan3?
Pastu mak pun dtg kejut suh smayang ( haha, da besar pun mk kene kejut lagi )
Pastu kul 7 pagi da start kemas2 rumah. 
Kemas2 dapo + sidai kain.. Fuhh mmg terbaik la.
Da siap sume keje2, masuk bilik baring atas katil..
Sambung men game + tgk movie.

N now,, still lying on my bed, doing nothing..
Hari kat luar da la mcm nk ujan, sejuk je.. :)
OK, aaku akn cube sedaya upaya utk cipta rekod tak tdo 3 hari!! HAHAHA


OK, mata aku lum jadi cm ni tp hmpir2,, Haha :)
p.s: hidung mmg lain dr ni k, :D

Sunday, June 19, 2011

♥ Happy Fathers Day Abah ! :)



Today is a special day coz its the Fathers Day ,, :D
Abah, thanx 4 raising n take care of me since i was born.
U always there whenever i need u.
Im sorry if i did anything wrong to you.
Eventhough im already grown up, i still need u. :)
OK, im just gonna say,, Abah, UR THE BEST FATHER EVER!
Im proud to be ur daughter :D
♥ Here's a poem 4 u :


What Makes a Dad

God took the strength of a mountain, 
The majesty of a tree,
The warmth of a summer sun,
The calm of a quiet sea,
The generous soul of nature,
The comforting arm of night,
The wisdom of the ages,
The power of the eagle's flight,
The joy of a morning in spring,
The faith of a mustard seed,
The patience of eternity,
The depth of a family need,
Then God combined these qualities,
When there was nothing more to add,
He knew His masterpiece was complete,
And so,

He called it ... Dad  ♥


 

Holiday Again !



Oh my, pejam celik, pejam celik its already 3 weeks since im back from Melaka.
N next week, im going back to Melaka.. :'(
Haish,, really sad + frustrating.
Wish my holiday could be  longer~
 Haaa..kat bwh ni senarai sume aktiviti yg aku dah wat time cuti ni :


1. Menternak LEMAK ( haha, setiap kali cuti mmg wajib )
2. Makan ( 24 jam )
3. Tdo lewat bangun lagi lewat ( lebih dr 8 jam hee :D )
4. Wat keje rumah : Kemas rumah, keje dapo, sidai kain, etc.. 
    ( Wajibbulghunnah tiap2 hari )
5. Tgk tv cite Safa n Marwah 
    ( the only show dat i watched since balik rumah ) haha
6. Bergurau2 dgn An Nur Munirah n my family 
    ( nk lepas rindu katekan  :) )
7. Joging2, jalan ngan my mom n sis 
8. Kuar ngan friends ( 2 kali je  pun haha mls nk bersosial )
9. Wat xsiment.....
    ( Alaaaa, belum buat lagi, huuu x de sape nk tolong ka? haish.. ) 
10. Hmm... ape lagi ntah.. haha tp sume involve aktiviti indoor je :D


OK,, da byk merepek kan? haha.. tah pape je aktiviti2 nye..
Ahad da nak balik, so better njoy myself to the max! 
Well, da tak tau nak tulis ape haha,, c ya'll later! <3