Monday, December 12, 2011

Derma Darah :D

Hehehe, aritu derma darah, agak2 dalam 350 pint.
 Darah aku jenis O.
Kalau nk derma, berat mesti cukup, haemoglobin pun mesti cukop.
Pastu nnti die cek tekanan darah, nadi dengan suhu badan. 
Nak tgk oke ke tak utk menderma. Then baru boleh menderma. :)
Ok, mule2, die cucuk ubat tahan sakit. Ubat tu bagi kebas kat tmpat nk masuk jarum tu.


Pastu, baru die masukkan jarum utk keluarkan darah.
 Jarum tu cucuk kat urat vena. Jarum tu besar supaya cepat darah leh kuar.
Pastu darah pun mencurah-curah ke ladang gandum. haha x la. darah pun mule penuh kat beg darah tu.
Mule2 mse cucuk ubat kebas sakit sikit mcm kene ggt semut,,
pastu ok je.. Sape kate derma darah sakit? x sakit pun.. :)


Kalau nurse tu pandai cucuk, lepas derma ok la tgn tu.. takde lebam2, sakit., etc..


Mcam tgn aku :




Bes tau derma darah. Kawan2 yg lain pun join sebab time tu org nurse tu dtg kat kolej
so ramai2 la menderma.. :)
Tapi ade jugak org kate kalau derma darah x baik utk kesihatan. ntah le.. 
Tak tau la sejauh mane kebenarannye. eleh~! 
Hehehe, lepas derma terus jadi energetic. Boleh basuh baju, kemas almari,
Joging pun iye.. 
Kesimpulannye, marilah kite derma darah ramai2,, t dapat bantu org yg memerlukan darah  :)


Saat2 menderma darah :

Nervous coz first time derma darah~



Yg kat tgn tu buku rekod menderma. Kaler merah. Comel. bukunye. :)

Ketua kelas bagi sokongan. Woot woot!

Tu die darah aku... x byk pun, satu beg je.


 Kawan pun derma darah.
Nama die Yaya :)





No comments:

Post a Comment