Friday, November 16, 2012

Sleepy - Head !


 Assalamualaikum dan selamat sejahtera bloggers! ( bukan bloggers pun skali :D ) 

Tadi jalan2 kat google pastu terjumpe cara nak hilangkan ngantuk . Comel pulak gaya nye . Sebenarnye nak cakap , post ni copy + paste je. ala, lek sudah . haha . 

Ok, sedia ye kawan2 :D 

Bangun2 cepat , pastu ready utk longgarkan tulang2 kat badan tu . hehe

Ready !


LANGKAH 1


Ini adalah ala taichi sikit la… sebagai permulaan untuk memanaskan badan..

LANGKAH 2


Tiru la macam ni… untuk melegakan bahu dan leher anda..

LANGKAH 3


wa..wa..aaa

LANGKAH 4


Gerak kekanan kemudian ke kiri..

LANGKAH 5


Gerak ke kiri kemudian ke kanan. Ikut sahajalah… jangan terpusing kepala sudah la..

LANGKAH 6


Tepuk kuat kuat kat dahi.. Ini untuk menghilangkan mengantuk..

LANGKAH 7


Selepas itu buat gerakan tangan dan badan… buat macam gembira je..

LANGKAH 8


Kemudian goyang-goyangkan kaki dan badan sedikit… Lakukan seperti kita tiada masalah…

LANGKAH 9


Lakukan secara agresif pula… Jangan peduli apa orang lain kata..

LANGKAH 10


Hilangkan semua tekanan…

LANGKAH 11


pusingkan kepala…

LANGKAH 12


tengok muka kat cermin sambil goyang2.. lawa tak…

LANGKAH 13


Akhir sekali lakukan joget kucing…

————–

Haha, comel kan.. Try la. berkesan woo ! hehe. k, tu je . thanx 4 reading ! :)
Credit given to LEYPARK.COM



Thursday, June 21, 2012

SAHABAT :)

Ape tu Sahabat?


" Sahabat umpama baju yg kita pakai. Ia melindungi kita, mengindahkan kita, menjadikan kita sempurna di mata orang lain.
Sahabat mungkin sekadar pen yg terletak kemas dipoket. Ada boleh, tak ada pun tak pe.
Kadang-kadang pen sangat berguna, kadang tu langsung tak guna terutama bila dah tak de dakwat. Ada jugak pen yg dakwatnya keluar mengotorkan poket baju kita.
Itu dia sahabat, kadang-kadang die boleh menjadi seseorang yang sangat menggembirakan kepada kite dan kadang2 die juga boleh menjadi seseorang yg boleh menyakiti kite.


Sahabat jugak adalah orang yg selalu bersama kita sama ada kita susah atau pun senang. Menyimpan rahsia kita. dan sentiasa ceriakan kite. 
Sahabat yg baik takkan sakitkan hati kite apatah lagi  bg kite sedih. Walau teruk manapun diri kite, seorang sahabat patut terima dan pimpin kite ke jalan yg betul. Bukan menyisihkannye.

Tapi,  zaman sekarang, nilai seorang sahabat makin berkurangan dalam diri seseorang kerana apabila berada berdekatan, semangat setiakawan sgt lah tinggi tapi apabila sudah berjauhan, sahabat itu bagaikan seorang yang ASING baginya. Ini kerana terdapat sahabat yg tidak memberi respons walaupun ditegur. Mungkin jugak slah diri kite sbb kite pun jrang tegur diorang dan mungkin jugak sahabat itu tak bg respons sbb die busy. Kalau seseorang itu ade membuat kesalahan, beritahu apa kesalahannye supaya die boleh berubah,  Setiap orang ada hati dan hati kite tidak sekuat yg disangka . Cuba letakkan diri pada tempat sahabat yg terasing itu. 

Tapi, tak semua orang kat dunia ni macam tu. Still ade lagi sahabat sejati yg selalu berada di samping kite walau dimana kite berada dan sentiasa bagi sokongan. :) Mereka inilah yg menjadi penyeri hidup kite. Sebagai seorang insan yg bergelar sahabat, kite haruslah bersyukur kerana mendapat pelbagai jenis sahabat. Walau baik atau jahat sekalipun sahabat itu, kite perlulah membawa mereka ke jln yg benar dan sentiasa memberi sokongan kepadanya. :)

Seorang SAHABAT YANG BAIK sgt susah kite nak dpt tapi  seorang "SAHABAT" senang je kite dpt. Jagalah sahabat korang baik2. Jangan sakiti hati diorang sebab ape yang kite buat kat orang, satu hari kite akan mengalaminye juga. Hargailah sahabat seperti kite menghargai ilmu yang di beri oleh seorang guru. Semoga semua persahabatan di dunia ni berkekalan hingga ke akhir hayat. 


P.S : Love My Friends :)

Wednesday, June 20, 2012

I LOVE YOU BRUNO MARS :)



















BIOGRAPHY :
♥ Peter Gene Hernandez ~ stage name Bruno Mars .
♥ Honolulu , Hawaii . ( Mom's Philippines , Dad's Puerto Rico )
♥ 8th October 1985 ( 7 years older than me :D )
♥ Singer-songwriter, record producer, model, & dancer.
♥ Pop, Soul, R&B, reggae, hip hop
♥ Drums, keyboard, bass, guitar
♥ One of six children in the family.


FAVOURITES:
♡ Fav. song in his collection : Count On Me
♡ Food : Chicken Adobo ( Filipino Food )
♡ Drinks : Dancing Juice <-- ? haha.
♡ Sports: Football and soccer
♡ Candy : Cherry Starbursts
♡ Colour : Maroon


Here's the list of all of his songs . *( his new songs haven't been updated )
http://www.brunomars.com/forum/list-all-songs-mrbruno-mars



Hi2, :D 
Bruno Mars is my most favourite singer in the whole wide universe!  <-- wow! :D I started to like his musics when i was 18 years old. 

His first song that i heard was the billionaire song. Bruno Mars feat Travie McCoy. <-- COOL combination !

I think he has a unique voice. haha. From that day onwards, i had been downloading his songs such as Talking to the moon, Long Distance, Count on me, Just the way you are, Grenade n many more. 
And now i think, i had 99 percents of his songs. ( old + new songs )
He started to sing at the age of 4 years old along with his siblings. 
He was nicknamed as Little Elvis when he was a kid <--- so cute! :)
I wish i can meet him someday and snap a picture with him <-- so much of a dream huh ? haha
Okay, now im feeling very 'malas' to type. hehe
I'll post about my fav actor on my next post kay? 
Have a nice day peeps! Assalamualaikum :)

P.S : Sorry if the infos given are wrong. haha what to do,, internet's info is not that accurate. I'll confirm them with Bruno once i meet him :P


Sunday, June 17, 2012

Happy Father's Day ♥






Dad,
You've been one of the greatest person in the whole world. Since the day that i was born you were there to support MOM.You were a proud daddy to me. 
Thank you for teaching ME the values of life, the importance of life.
 FOR TEACHING ME ABOUT GOD. 

I know that there were days that we didnt understand each other i know that you never keep any bad things. DAD I know that im not a perfect daughter , sometimes im naughty. BUT i salute you still for your big patience. 

No one is perfect and so are you dad. But you showed us that even your not perfect you can be the best dad. 
I LOVE YOU DADDY!




* Copy from someone's quote. Haha, very malas to write on my own :P .. anyway, this is what i really felt towards my dad .:) Dad, i love u since i was a baby until i became a beautiful young woman <-- ceit, haha angkat bakul .


Happy Father's Day ♥

Friday, June 15, 2012

Wishing U A Happy Life :)



Hai2 . :)
Org kate cinta itu misteri, tidak berbentuk tapi di cari, tidak bernyawa tapi hidup, tidak tajam tapi mampu untuk melukai, tidak mekar tapi mewangi .

Org jugak kate yg cinta tu bukan seperti bunga yang mekarnye tak lama, layunya tiada makna. Cinta sejati mekar selamanye.

Mybe hubungan yg kite bina bukan cinta sejati. 
Sebab tu ia layu. 

Hawa dicipta dari tulang rusuk Adam . Macam tu jugak kite yg dikaitkan bhawa kalau kite bertemu pasangan hidup kite, maka lengkap lah tulang rusuk seorang lelaki. 


Kalau kite betul2 dah jumpe partner hidup kite ,  
FIGHT FOR IT. 

Jangan menyesal di kemudian hari sebb kite tak pernah berjuang utknye. tapi kalau kite dah berusaha tp mungkin tu bukan jodohnye , jgn risau. Allah selalu ade dekat dgn kite. Die dah lama buat plan utk hidup kite. So kite berserah je kepadanya. :)

It hurts when we break our relationship with sum1, but it'll make us learn more about life. If u did find ur true love, cherish it well n Hold on Tight n never let it go. :)


Tapi, bg org yg still single, tak semestinye single die x de sesape. Die ada Allah yg sentiase menemaninye :)

Semoga semua kapel yg ade kat dunia ni sentiasa bahagia dan jgn lupe utk sentiasa mengingati Allah .


*P.S : wahh, jadi minah cintan pulak aku ni. :P
nyways, im wishing u a happy life with ur love ones. :)





Tuesday, June 5, 2012

Wahh, da jadi Adult! :D

Hi kawan2,, lama tak de jumpenye adui. *Oh my BM* haha
Korang sihat ke dak? 
Kalau sihat alhamdullillah, kalau sakit "Get Well Soon" kay? :)
Hari ni cik nak habaq kat u olls pasal pengalaman cik jadi "emak" for the past few days. hehe
Ye la, kite mane nk jadi perfect mcm emak kan, tp at least kalau kite diberi tanggungjawab, kite kene la terimenye dan jalankan tggunjwb tu sebaik mungkin. Ye dak? haha


Actually my parents went to Mecca for Umrah. Kalau g umrah mesti 2 minggu kan?  So aku diberi tanggungjwb utk  menjaga adik beradik aku yang walaupun dah besar tagun tapi perangai mcm budak2. haish. oops, x leh mengeluh. keje kene ikhlas. haha.

Selama mak ngan abah tak de, aku tinggal dgn dorg la. nasib baik sume bagi kerjasama. kalau tak, mmg boleh jd gile. haha.


Ketiadaan mak ngn abah buat aku sedar betapa perlunye kehadiran parents dalam hidup aku dan aku tak sedia lagi utk kehilangan mereka.

Mase mak ade, die je la yg selalu masak (aku tolonglah jugak potong2 ape yg ptut, mengemas dapur, etc. :D) tapi bile mak takde,  sume keje memasak aku yg kene buat. Baru tau betape susahnye nk pikirkan menu ape nk dimasak setiap hari. Aku baru berape hari jadi "mak", mak aku da 22 taun jadi mak. Bayangkan..
Mase mak takde, time ni la nak kene independence sikit. hehe, so aku try la memasak. Gune resepi dari internet + tny kenalan2 secara o9. haha. gile, mmg kelam kabut mase memasak. maklumlah, first time.

Aku yg dulunye kaki kuali ( x reti memasak ) da jadi kaki dapur. haha :D
 Rase diri ini sudah layak memasuki pertandingan Masterchef,, ececeh, haha setelaga puih utk diri aku ! Takde la. gurau senda je. Boleh la,, da pandai memasak da sekarang. masak kari, tomyam , buat kek, masak paprik dan sebagainye. Rasenye boleh tahan la. ( Adik beradik cakap ,, :P ) Tapi rase yg paling berjaya masak paprik. Mmg lepas masak tu rase terharu sebb da pndai masak. haha, Sedap gile,,, tak tipu kay. :D Aku gune kan blog TERTUNAILAH HASRAT DIHATI punye resepi masakan. 

Mmg tertunailah hasrat kat hati ni. haha. thanx BLOG :D Hmm,, masak, masak jugak. keje rumah kene buat jugak. Sidai kain, kemas rumah, etc.. haha. 

Sekarang tak sabar menunggu mak ngn abah balik. dorg balik 9 june ni. heee,, yeay. nak buat surprise party. 
Okayla,, dah malas nak tulis. nak g try wat kek batik pulak. kalau jadi, aku post kat FB n Blog ni kay? hehe.
Jumpe lagi, assalamualaikum :)






First time buat paprik. hee, thanx to blog Tertunailah Hasrat Di hati sebb bg resepi. :)

Wednesday, May 30, 2012

Oh Hati~

Yup, manusia mmg complicated.
Sumtimes, kite sngaja "meng-complicated" kan diri kite sendiri..
Hati manusia mmg susah untuk difahami, apatah lagi untuk diselami..
Diri sendiri pun x paham ape yang hati nak.

Tiada langsung niat dihati untuk memainkan perasaan sesiapa,
Mungkin ia berlaku tanpa disedari.
Hati tertutup kerana ingin melindungi diri dari dilukai. :(
Dan ia terbuka kembali kerana merasakan ia kehilangan sesuatu yang amat bernilai. :)

Hati perlukan masa untuk mematangkan diri,
Tapi, kdg2 mase yang diperlukan melebihi tahap kesabaran manusia.
Keikhlasan yang diberi hanya dianggap suatu mainan,
Hanya Tuhan saja yang tahu tahap keikhlasan yang ada pada hati..

Kesiannya hati !
Okay, x tau la post kali ni puisi atau pantun. X kisahla. Tibe2 nk tulis pasal hati.
Renung2kan lah ~ <--eceh. haha. k see u'll next time. :D






Sunday, April 1, 2012

Penah Tak Korang? - ( Soal Hati ) ♥



a) Penah tak korang rindu kat sum1 n nak text DIA pastu da tulis panjang2 pastu padam balik? 




b) Penah tak korang curi2 donlod gmbar DIA pastu hari2 tgk gmbar tu?




c) Penah tak korang 24 jam tgk handphone korang mengharapkan ade msg dari DIA?




d) Penah tak korang stalk DIA kat FB / Myspace / Friendster / Blog setiap minggu @ hari?


e) Penah tak korang main tulis2 @ conteng2 name DIA kat kertas bile lect tgh mengajar?


f) Penah tak korang teringat kat DIA bile2 dengar lagu yang die suke @ cite yg die suke? 


g) Penah tak korang save msg yang DIA hanta walaupun msg tu da berbulan lame?




h) Penah tak korang tersenyum sorang2 bile teringat sweet moments @ childish moments ngn DIA?




i) Penah tak korang bayangkan masa depan korang dengan DIA?


j) Penah tak korang rase menyesal sebab kenal dengan DIA?




* Byk betul "penah tak korang" :) Nyways soalan2 tu korang sendiri je yg boleh jawab. Kalau byk Yes, (except 4 the last question) maknenye korang mmg syg kat DIA.
 ♥ YES  
- My heart beats only when I'm with you -

Friday, March 9, 2012

A Day With My GodSIS :)

Harini pegi jalan2 dengan adik angkat 


Name: DALILA MOHD NOR
Age : 19 yrs old
Hometown: Batu Gajah, Perak
Characters: Gila2, full of spirit, happy go lucky n caring ( Nmpk ganas, tp dlm hati ade taman :) )

Dah lama since the last time jumpe die. So, td g jalan2 jap ngn die. Tepakse bangun pagi sebab nk ikut abah g keje. ( abah keje kat batu gajah ) so, drop abah kat hospital then pinjam kete abah. hee.

Lebih kurang nk pukul 9, amik Dalila then kitorang jalan2 kat taman. Nampk budak2 ex sekolah dulu tgh ade acara merentas desa. Nampk cikgu, senyum je la. Rindu kat cikgu.

Then  kitorg teruskan pejalanan g Kellies Castle. Its the third time aku g sane. The place is not too bad, full of history n bangunan die nmpk antique gile. Nak tgkp2 gmbar best la kat situ. Masuk kene bayar 4 ringgit. Tp selalunye byr 3 ringgit je ( menyamar jadi budak sekolah ) haha. <-- jahat sungguh.

Dah habis sembang2, using2 kat situ kitorg pun balik la,, keja je kat situ. Lepas jalan, perut mesti lapar kan. So, g Keepci ( KFC ). I ordered snack plate n Dalila ordered Zinger Burger. Ape yg best sgt tntg burger ntah. haha, so kitorg pun makan la.. Penat makan, coz org tu bg byk sgt isi ayam n batuk + selesema yg x ok lagi 2, kuranggkan appetite aku. So dpt habiskan seketul ayam je~ Dalila pun x habis beger die. padahal sikit je. haha.

Kitorg kuar2 ni ade limit. Pukul 12, abah nk gune kete. Nak balik Ipoh g solat Jumaat. So kul 11.15 pg kitorg pun balik rumah Dalila. Nak anta die balik, lepas tu singgah jap rumah kawan lama dekat satu taman tu. Name die Salwanie a.k.a Ninie. sembang2 jap then kul 11.53 betolak balik g hospital nak amik abah. Walaupn kejap jumpe, tp still happy sebb dpt jumpe kawan. N dpt hirup udara segar. Tau x, seminggu cuti ni, harini la first time kuar dari rumah. Tu la kan.. 12 tepat smpai hospital, amik abah then balik Ipoh. 

N now, im on my bed after taking shower n had my prayer. Ok, i think dat is all 4 now. Here are some pictures that i took with my godsis earlier. Thanx 4 reading peeps :)


Dalila n Me


Kellies Castle


TInggalan Prasejarah 




Rase cm tgh terbang~









Comel kan? :)



Pokok tinggi sangat



Thursday, March 8, 2012

I'm Okay ! :')



Assalamualikum, Hello, Ni Hau Ma, Vanakam, Konichiwa, Bonjour, Anyeong, etc ! :)
Wow, da lame gile rasenye tinggalkan blog ni. Sorry viewers 4 not updating my activities for the past 3 months. <-- ade ke viewers?  NVM.. :)
Byk da jadi dlm 3 bulan, n i dont know where to start.~


Ok, tajuk post kali ni Im Okay kan? tpi sebenarnye takde kene mengena pun dengan ape yang aku nk tulis. Sje je nk wat tajuk die tu. Tapi, mybe ade a few people yg paham kenape aku pilih title ni. Papepun, IM OKAY PEEPS ! :)

Ok, byk bende nk cite since da lame aku tak tulis blog katekan. Baiklah, ape kate aku startkan cite aku dengan Hari Jadi aku yang ke-20. <-- Amboi byk betul pekataan aku.  Hee, yup, im already 20 dis year. Dah takde dah teen -teen kat umur aku. Kejap je rasenye jadi remaja. N now, welcome to adulthood! Utk bday kali ni, its the same like last year,, x dapat celebrate dengan family. Feels sad, but happy at the same time coz i have my friends who always keep me company. :) N x lupe juge to a special person who made me really happy and forget bout my sadness on that day. He also gave me a song that was sung by him which was a very nice song. It was an unforgettable day for me.  Thanx Mr. M ! :)

Next, nk cite pulak pasai hari sukan. Pelik eh ade sukan2 kat kolej. Lagi pelik coz hari sukan kitorg sebijik mcm kat sekolah. Ade kawad kaki, acara balapan, lontar peluru, etc. Aku masuk larian 1500 m. Tu pun org yg masukkan nama. Nak taknak, terima je la. Alhamdullillah, dpt tempat pertama <-- boo, berlagak gile. :) Selain tu, aku masuk cheerleading, dpt 3rd place. okay la, although aku tesilap step smpai nk tesungkur.  Hidup happy je sepanjang 3 bulan ni.. Dapat new experiences :) Hubungan dengan kwn2 pun makin rapat.

Hmm, kalau ade happy moments, mesti ade sad moments jugak kan? Recently, sumthing sad happened to me. Tp sebenarnye, salahnye kat diri aku sendiri. Im the villain. If only i knew how to treasure sum1 special to me, then things wont turn out like dis.  Selalu mcm tu. Bile dah happy, aku yg rosakkan. Haish, Mybe i'm not meant to love or to be loved. Nyways, i think he's in a good state rite now. <-- Kantoi stalk die hari2.  * Mr. M, if u're reading dis, i just wanna say dat im sorry and thank u for everything. Gudluck 4 ur future. :D

Okay, aku jumpe ayat ni n maksudnye lebih kurang mcm situasi yang aku alami : " I am the author of my life.. Unfortunately I'm writing in pen and I can't erase " ..hmm, okay la. sedih pikir pasal past. Nak cite pulak pasal sekarang. Aku da dua hari demam, since yesterday. Nak bgun pun tak larat. Tah la, mybe byk pikir kot, tp rasenye mybe sebab mkn ice-cream mlm tu. dah la ujan. Tu la, suke sgt mkn ice cream pun x bagus jugak. Erkk~ Tak nk makan ubat coz phobia, penah tecekik ubat suatu ketika dahulu. So, tepakse la menanggung derita. 

Err, ape lagi nk cite eh? oh ye, skang aku tgh cuti. midsem break. Seminggu je. Ahad t kene balik melaka. Damn, kenapelah kerajaan bg cuti sikit sgt. penat tak hilang lagi. 28 Mac, ade test untuk midterm. X study lagi, suke stdy last minute,, <-- ish2 kene berubah. What to do? Hope everything will be okay.


Ahaah! Sebelum terlupe, ni nk g tau. Sorry guys, im currently deactivating my Facebook Account. Er, i just want to take a break. No more facebooking for three months. T kalau aku dah activate balik acc, aku g tau eh :)

Okay, im running out off ideas. Nanti2 la. kalau aku ade time, aku update blog ni lagi. Kesian aku tgk da bersawang. Thanx 4 reading peeps. Have a nice day :) 


Ayat motivasi untuk korang :)

“Change will not come if we wait for some other person or some other time. We are the ones we’ve been waiting for. We are the change that we seek.” – Barack Obama.